Лекарите вече имат възможност да предписват електронни рецепти през мобилното приложение eRx дори

...
Лекарите вече имат възможност да предписват електронни рецепти през мобилното приложение eRx дори
Коментари Харесай

Лекари могат да изписват е-рецепти и без интернет връзка

Лекарите към този момент имат възможност да предписват електронни предписания през мобилното приложение eRx дори и да няма интернет съгласуваност, оповестиха от пресцентъра на „ Информационно обслужване “.

Новата функционалност, която беше създадена от „ Информационно обслужване “, облекчава доста медицинските лица и пациентите при домашни визити и незабавни случаи, изключително в мъчно наличните региони, означават от компанията.

При офлайн режим електронната рецепта се резервира локално на мобилното устройство на медицинския експерт и когато връзката с интернет бъде възобновена, тя се изпраща към Националната здравноинформационна система (НЗИС). 

Изписаната рецепта незабавно попада в електронното здравно досие на пациента и може да бъде изпълнена от всяка една аптека, което икономисва време и разноски на лекарите и жителите. Чрез еRx лекарите могат да изпишат електронна рецепта по всяко едно време и от всяка една точка, без да е нужен достъп до компютър с медицински програмен продукт. Новата версия на мобилното приложение включва също и усъвършенствания в интерфейса, свързани с данни за пациента, предписани медикаменти и указания за банкет на предписаните лекарства. 
 istock istock
Данните на " Информационно обслужване " демонстрират, че от стартирането на системата досега през НЗИС са издадени над 47 млн. електронни предписания, като 1,762 млн. от тях са така наречен бели. Над 70% от тях към този момент са изпълнени в аптечната мрежа. Анулираните „ бели " предписания са едвам 3% от издадените през НЗИС. Данните изрично демонстрират, че електронният еквивалент сполучливо заменя хартиените предписания, показват от „ Информационно обслужване “.

Мобилното приложение за издаване на електронни „ бели “ предписания може да се употребява от всички лекари, зъболекари, фелдшери и ветеринари. 

Амбицията ни е от 1 април 2024 година всички лекарства по лекарско предписание да се изписват по електронен път, сподели в края на предходната година заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов. До тази дата към момента е допустимо изписването на антибиотици на хартиени предписания. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР